Legaal nachtvissen het hele jaar door op Bussloo vanaf mei 2004.

Het begin.

De Federatie Oost-Nederland was en is de visrechthebbende op Bussloo en in haar lijsten van Viswateren heeft jarenlang gestaan dat het nachtvissen op Bussloo verboden was, dit op verzoek van Leisurelands (voorheen RGV). Ondanks dit verbod gaf Leisurelands toch ontheffingen uit om op Bussloo gedurende een korte periode wel ‘s nachts te mogen vissen.

Dit was een situatie die geen recht deed aan de gemaakte afspraken tussen de Federatie en Leisurelands en beide partijen wilden dit niet langer continueren, maar ook geen ongebreideld nachtvissen op Bussloo weer toestaan. De KSN regio Zwolle werd door de Federatie gevraagd om met een voorstel te komen om het nachtvissen op Bussloo op een goede wijze te kunnen regelen, met als uitgangspunt dat het nachtvissen niet volledig vrij zou worden gegeven (om excessen te voorkomen), dus voor een gelimiteerd aantal vissers, en controles hierop door de betreffende vissers zelf diende te gebeuren. Maar de Federatie wilde wel het overdag vissen op Bussloo voor ieder lid mogelijk blijven houden. Ook werd door de Federatie aan Leisurelands gevraagd om ook hun zienswijze hierover op papier te willen zetten.

Gaandeweg
.

Het eerste voorstel van Leisurelands was om alleen in de drie wettelijke zomermaanden het nachtvissen weer toe te gaan staan aan maximaal 18 vissers per nacht  op aangewezen stekken en tegen betaling van leges. Dit voorstel was met name voor de KSN regio Zwolle niet aanvaardbaar, daar immers nachtvissen op een water als Bussloo, in principe het hele jaar door mogelijk zou moeten zijn. Na de nodige onderlinge overleggingen gingen zowel de Federatie als Leisurelands akkoord met het KSN regio Zwolle voorstel inzake het hele jaar door nachtvissen op Bussloo mogelijk te maken. Wat bleef was de wens van met name Leisurelands om het nachtvissen maar voor een beperkte groep toe te staan.

Kerngroep Bussloo vissers
.

Op een vergadering van de KSN regio Zwolle met de kern van de Bussloo vissers kwam de wens naar voren om het nachtvissen voor maximaal 100 vissers mogelijk te maken, dit gezien het beperkte aantal stekken en het controleerbaar houden van het nachtvissen op Bussloo. Tevens kon de kern van de Bussloo vissers zich vinden in een aantal extra vergunningsvoorwaarden en de onderlinge controleregeling, zoals voorgesteld door de KSN regio Zwolle.

Uiteindelijke realisering van de nachtelijke karpervisserij op Bussloo
.

Na dit overleg met de kern van de Bussloo vissers heeft de KSN regio Zwolle weer overleg gevoerd met zowel de Federatie als met Leisurelands en uiteindelijk de toestemming van beide gekregen om het nachtvissen op Bussloo, zoals dat in de vergadering met de kerngroep van de Bussloo vissers was besproken, uit te gaan voeren. Dus met een aantal extra vergunningsvoorwaarden , onderlinge controles en de uitgifte van 100 nachtvispasjes.

Leisurelands hing natuurlijk wel een prijskaartje aan het weer mogen nachtvissen op Bussloo en dit was 1000 Euro exclusief BTW (op indexbasis), maar daar kon iedereen wel mee leven. Tegen de zomer van 2004 is dan uiteindelijk het nachtvissen het hele jaar door mogelijk voor 100 nachtvispasjeshouders op Bussloo. Ingaande 2006 zijn daar, gezien de nadrukkelijke wens van zowel de Federatie als Leisurelands 15 per jaar roulerende nachtvispasjes voor de vissers op de wachtlijst bijgekomen. Ingaande 2016 zijn er inmiddels 30 per jaar roulerende nachtvispasjes voor de vissers op de wachtlijst gerealiseerd. Ingaande 2022 is er besloten dat er geen nieuwe vaste nachtvispasjes meer uitgegeven worden en dat de huidige vaste nachtvispasjes d.m.v. inlevering dan wel innamen elk jaar wordt gereduceerd. Zodat er op ten duur alleen jaarlijks nog roulatiepasjes worden uitgegeven.

Vragen?

Deze kun je stellen via het contactformulier, ook is het mogelijk via dit formulier een verzoek te doen om op de wachtlijst geplaatst te worden of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook andere vragen en of op en aanmerkingen kunnen via het contactformulier gesteld worden. Je kunt met vragen over het nachtvissen en de nachtvispas niet terecht bij Leisurelands.